بر اساس روایات وارده، اولین روز ازهر ماه قمری دارای فضیلتهای فراوانی است به ویژه که این ماه ذیالحجه باشد و حاجیان نفس خود را به قربانگاه عشقالهی ببرند.
روایت شده که هر کس از روز اول ماهی که مقارن با دوشنبه است به مدت 14 روز سوره واقعه را تلاوت کند؛ یعنی در روز اول یکبار، روز دوم، دوبار، روز سوم، سه بارو.....روز چهاردهم، 14بار، روی فقر را نخواهد دید.
همچنین در فضیلت روزهداری دراین ماه از ائمه معصومین نقل شده است که روزه روز اول ماه ذیالحجه معادل روزه 80ماه است.
روایتی دیگر در فضیلت این ماه آورده است که روزه 9روز اول این ماه معادل روزه تمام عمر است.
نماز مخصوص ماه ذیالحجه در 10شب اول که دو رکعت بوده که در آن بعد از حمد یک مرتبه توحید و آیه شریفه 142 سوره اعراف « و واعدنا موسی ثلاثین لیلة....» قرائت میشود از دیگر برکاتی است که به مسلمانان عطا شده تا خود را در امواج معنوی دریای خروشان حج احساس کنند. .
اعمال ماه ذی الحجه :
1- روزه گرفتن نه روز اول
2- خواندن دو رکعت نماز ما بین مغرب و عشاء بعد از حمد یک مرتبه سوره توحید و آیه 142 سوره اعراف . روز اول : روزه – خواندن نماز فاطمه (س) . روز هشتم روز ترویه است و روزه اش بسیار فضیلت دارد .
شب نهم : خواندن دعای مخصوص آن شب . خواندن هزار بار تسبیحات عشر . زیارت امام حسین (ع) . روز عرفه: غسل کردن . خواندن زیارت امام حسین (ع) . خواندن دو رکعت نماز پیش از دعای عرفه و طلب آمرزش . خواندن دعای عرفه .شب دهم : احیاء و خواندن زیارت امام حسین (ع) و دعای یا دائم الفضل علی البریه . روز دهم : (عید قربان) : غسل کردن . نماز عید قربان . خواندن دعای ندبه . قربانی کردن . خواندن تکبیرات عید . خواندن دعاهای مخصوصه . التماس دعا
تمام سفارشات عارف واصل
دستورالعملی از عارف وارسته آخوند ملا حسینقلی همدانی:
« تمام سفارشات این بینوا به تو اهتمام در ترک معصیت است. اگر این خدمت را انجام دادی، آخرالامر تو را به جاهای بلند خواهد رسانید. البته، در اجتناب از معصیت کوتاهی مکن و اگر ـ خدای ناخواسته ـ معصیت کردی، زودتر توبه نما و دو رکعت نماز به جا آور و بعد از نماز، هفتاد مرتبه استغفار کن و سر به سجده بگذار و در سجده از حضرت پروردگار عفو بخواه.»
چلچراغ سالکان، محمد قنبری